Juttu: 39. Gullö Runt

39. Gullö-Runt

Viikon 26 sunnuntait ovat olleet melonnan juhlaa Raaseporin Tammisaaressa jo 39 vuoden ajan. Niin montaa kertaa ovat melojat kautta Suomenniemen kiertäneet Gullön saaren kauniissa keskikesäisessä Tammisaaren saaristossa, vuoden 1952 olympiavoittaja Thorvald Strömbergin kotivesillä. Kilpailu oli kauan lähinnä Uudenmaan melojien temmellyskenttä, kunnes vuonna 2007 Gullö-Runt otettiin mukaan silloisen maraton-cupin osakilpailuksi tuoden mukanaan melojia kaikkialta Suomesta. Tänä vuonna Gullön kierto oli Suomen cupin osakilpailu. Gullö-Runt on erinomaisesti järjestetty melontakilpailu, jossa kaikki osallistujat palkitaan kunniakirjoin ja tavarapalkinnoin. Järjestelyistä vastaa tammisaarelainen melontaseura Wågen supliikkimies Ilkka Pitkäsen johdolla. Kurioseettina mainittakoon, että wågenilainen Gunnar Åkerfelt on melonnut kaikki Gullö-runtit maaliin. Kilpailumatka on 20 kilometriä ja on melojille erittäin miellyttävä, koska reitti pitää sisällään selkävesiä, lahtia, kapeita suntteja ja kanavia.
Tänä vuonna Saaristomeren Melojista olivat mukana kolme melojaa: P18-sarjan Lauri Kärnä, M40-sarjalainen Jussi Wallin ja M70-sarjan Esko Tuohimaa. Yhteislähdössä kaikki kilpailijat starttasivat samaan aikaan. Kärkiporukan muodostivat nopeasti Lauri Kärnä, Jussi Wallin, Porin MelaMajavien Davide Bottieri, Tampereen Vihurin Mikko Niemenpää ja Vanajaveden Vesikkojen Vikki Mattila. Alun sivuaallokko harvensi nopeasti kärkijoukkoa ja Bottieri pääsi karkaamaan Wallinin ratsastaessa peesiaallolla. Taaempana varsinaista jännitysnäytelmää nähtiin M70-sarjassa, jossa lajilegenda Unto Elon takana Esko Tuohimaa kävi tiukkaa taistelua Canoan Kaj Anderssonin ja Merimelojien Jyri Aulion kanssa.
Bottieri hallitsi kisaa mielin määrin, mutta Wallin seurasi häntä kuin hai laivaa. Lopun vastatuuliosuudella Jussi Wallin yritti karistaa Bottierin, mutta yritys jäi torsoksi Bottierin singahtaessa 100-kiloisen miehen peesiaallolta kuin jousella ammuttuna lopun matalalle kanavaosuudelle. Wallinin takki oli pohjaimussa tyhjä ja Davide Bottieri oli ensimmäisenä maalissa hyvällä ajalla 1.34,30. Wallin oli toisena maalissa voittaen M40-sarjan ajalla 1.34,35. Kolmantena maaliin meloi Merimelojien Rauli Rautavuori ajalla 1.38,38. Lauri Kärnä oli neljäs P18-sarjassa ajalla 1.46,55. Muistettakoon, että Laurin kunto on vielä rakenteilla kevään keuhkokuumeen jäljiltä, mikä näkyy erityisesti maratonmatkoilla suoritustason ailahtelulla. Esko Tuohimaa voitti kirikamppailun päätteeksi hopeaa sarjassaan ajalla 2.01,45.
Ensi vuonna on vuorossa 40. Gullö-Runt. Kilpailun yhteydessä melotaan aina myös erillinen kuntosarja, jossa on erinomainen mahdollisuus nauttia Suomen etelästä maisemia ihaillen vaikkapa merikajakilla.