Wallin meloi Norjassa Pohjoismaiden mestaruuteen

DSC_0259

Viime viikonloppuna järjestettiin Oslossa maratonmelonnan PM-kilpailut. Järjestelyistä vastasi legendaarinen norjalainen melontaseura Strand Kajakklubb. Kilpailupaikkana toimi Oslovuono haastavine aaltoineen. Viime vuonnahan Saaristomeren Melojat järjesti vastaavat karkelot keskellä Turkua Aurajoessa. Tällä kertaa Suomea edustivat vain kaksi melojaa: Merimelojien Hilppa Luoma junioreissa ja Saaristomeren Melojien Jussi Wallin masters-sarjassa.

Luoma on lahjakas juniori ja osoitti kuuluvansa lajinsa ehdottomaan pohjoismaiseen eliittiin. Kilpamelontamassat ovat muissa Pohjoismaissa huomattavasti Suomea laajemmat ja laadukkaammat, joten menestys PM-kilpailuissa on aina kansainvälisen tason suoritus. Hilppa Luoma lunasti odotukset ja meloi mahtavasti hopeaa 16-vuotiaissa tytöissä.

Kisojen päätöspäivänä Jussi Wallin saapui ehkäpä turhan amatöörimaisesti paikalle viime tingassa. Pitkän ajomatkan ja aikaisen herätyksen nuuduttamana hän tutustui reittiin tietokoneen välityksellä. Wallin päätti jopa jättää alkuverryttelyn minimiin ja luottaa pitkään kokemukseensa sekä taktisiin taitoihinsa. Myös aikaisemmat kokemukset Norjan MM-melonnoista Bergenistä vuodelta 2004 tuudittivat hänet luottavaiseksi valitsemalleen taktiikalle. Vuonna 2004 Wallin nappasi MM-pronssia sarjassa 30-34-vuotiaat miehet.

Lähdön tapahduttua totuus valkeni; mitään ei saa Norjassa järjestetyssä kestävyysurheilutapahtumassa ilmaiseksi. Kaikki eri-ikäiset masters-sarjalaiset lähtivät matkaan yhtä aikaa ja kyyti oli kylmää. Wallinin taktiikka suli Oslovuonon suolaiseen veteen, koska hän ei tiennyt, ketkä olivat hänen kanssaan samassa sarjassa. Nuorimmat mastersit meloivat lähes yleisen sarjan vauhtia, joten peesiaalloilla ratsastaminen oli mahdotonta. Jussi Wallinin oli annettava periksi kärkiporukasta noin 1000 metrin melonnan jälkeen, koska jäljellä oli vielä 19,3 kilometriä, ja keho oli täynnä maitohappoa. Kakkosporukasta hän putosi, koska oli ensimmäisen vajaan neljän kilometrin jälkeen menossa kantopaikalle, vaikka ensimmäisen kierroksen jälkeen ei kantopaikkaa ollut. Wallin imi vielä eron kiinni, mutta joutui antautumaan reitin ulkolaidalla isoilla mainingeilla ja veneiden aalloilla ratsastaneiden norjalaisten vauhdista. Alkoi pitkä ja tasavauhtinen yksinäinen via dolorosa. Wallin yritti pitää eron takana tulleeseen ryhmään ja mahdollisesti kalastaa edellä hyytyviä melojia. Osin pettynein tuntein Jussi Wallin meloi maaliin hyvän loppuvedon ja varman kantopaikkatyöskentelyn ansiosta koko lähdön kuudentena. Yllätys olikin melkoinen, kun kuulutus kertoi Wallinin voittaneen sarjansa 45-49-vuotiaat miehet 20,3 kilometriä ajalla 1.35,44. Näin Jussi Wallin olikin melonut masters-uransa neljännen Pohjoismaiden mestaruutensa.