041 4565 223 – posti@melojat.net
Saaristomeren Melojat - Etusivu

Ratamelonta: Jussi Wallin meloi jälleen PM-kultaa

Vuoden 2017 Pohjoismaiden mestaruusmaratonmelonnat järjestettiin viime viikonloppuna Ruotsin Bengtsforsissa. Suomi osallistui kilpailuihin neljän urheilijan joukkueella. Saaristomeren Melojien Jussi Wallin lähti puolustamaan viime vuoden mestaruuttaan. Kisafiilistä nosti Merimelojien Hilppa Luoman saavuttama PM-pronssi 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Yleinen sarja, jossa kilpaili Porin MelaMajavien Davide Bottieri, lähti matkaan 30 minuuttia ennen mastersien yhteislähtöä, jossa mukana Wallinin (miehet 45 vuotta) lisäksi oli Porin Markku Savolainen 60-vuotiaiden sarjassa.
Wallin sai hyvän lähdön ja pääsi kärkiryhmään, jonka muodostivat nuoremmat masters-melojat ja Wallin sekä kaksi tanskalaista 45-vuotiaiden sarjasta. Noin 1000 metrin melonnan jälkeen tapahtui maratonmelonnalle tyypillinen kolari ensimmäisellä kääntöpoijulla, jonka seurauksena Wallin kääntyi poikittain ja sortui amatöörimäiseen virheeseen ladaten haverin jälkeen liian nopeasti kaikki peliin saadakseen karanneen joukon kiinni. Täysin hapoilla hän saalistikin nopeasti kärjen kiinni, mutta joutui pian antamaan periksi vauhdin kasvaessa ennen seuraavaa käännöstä. 45-vuotiaiden sarjan kärkimeloja Tanskan Silkeborgin Thomas Rask sen sijaan kesti kärkijoukon rytminmuutokset ja karkasi Wallinilta, joka tyytyi peesaamaan 50-vuotiaiden ennakkosuosikkia Ruotsin entistä maajoukkueratsua Pär Lindeniä.
Ensimmäiselle kantopaikalle tullessa Wallin huomasi olevansa yksin, koska 50-vuotiaat eivät kantaneet. Samaan aikaan Rask ratsasti nuorempien mastersien peesiaalloilla selvästi Wallinin edellä. Toiselle kantopaikalle tullessa Wallin oli kiinni hopeassa eron kasvaessa hitaasti mutta varmasti Raskiin. Kolmannella eli viimeisellä isolla kierroksella alkoi tapahtua. Epätyypilliseen tapaan PM-kisassa sai peesata myös muita sarjoja. Yleisen sarjan kärki Ruotsin Joakim Lindberg ja Emil Torstensson saalisti edellään meloneita masterseja kiinni ja Wallin tajusi hetkensä tulleen. Hän lyöttäytyi näiden itseään nopeampien melojien matkaan ja lähti uhkarohkeaan yritykseen roikkua mukana kaiken menettämisen uhalla. Wallin kesti kovassa vauhdissa noin 2000 metriä, jonka jälkeen hänen oli annettava periksi. Kärkimies Rask oli noin 20 sekunnin päässä, mutta Wallin oli täysin hyytynyt.
Ennen viimeistä kantopaikkaa Wallin huomasi, että ero Raskiin ei kasva ja hän päätti ladata kaikkensa kanto-osuuteen. Rantautuminen onnistui kerrankin täydellisesti ja Wallin rynnisti juoksuosuudella kärkeen onnistuen myös hyppäämään kajakkiinsa täydestä vauhdista. Matkaa maaliin oli enää noin 1000 metrin verran ja Wallin onnistui venyttämään eron Raskiin 23 sekuntiin. Näin Jussi Wallin voitti kolmannen kerran peräkkäin Pohjoismaiden mestaruuden sarjassaan. Pronssille meloi Tanskan Karsten Hinge.
Markku Savolainen meloi neljänneksi sarjassaan. Vahvasti yleisen sarjan alussa melonut Davide Bottieri avasi yleisen sarjan kansainväliset arvokisansa pistesijalla 8.
Kirjoittaja: Sanataituri Wallin