Ratamelonta

Ratamelonta on yksi fyysisesti raskaimmista kestävyyslajeista, jossa veden kulkuvastus asettaa suuret vaatimukset ylävartalon kestävyys- ja voimaominaisuuksille. Laji vaatii kovaa ympärivuotista harjoittelua, voimakestävyyttä, nopeutta, aerobista ja anaerobista kestävyyttä sekä hyvää koordinaatio- ja tasapainokykyä. Ratamelonnassa käytetään kansainvälisten sääntöjen määrittelemiä kilpakajakkeja ja avokanootteja.

Ratamelonnassa kilpaillaan 200, 500, 1000 ja 5000 metrin matkoilla. Olympialajeja ovat 200 metrin, 500 metrin ja 1000 metrin kilpailumatkat. MM-kisoissa kilpaillaan lisäksi myös 5000 metrillä ja 4 x 200 metrin viesteissä. Suorat matkat eli 200 m, 500 m ja 1000 m kilpaillaan yhdeksällä melojalla 9 metriä leveillä poijutetuilla väylillä. Sen sijaan pitkät matkat (5000 m) melotaan kierroskilpailuna yleisön edessä.

Kanoottityyppejä on kaksi: kajakki (K) ja kanadalaiskanootti (C). Näistä kajakki on noussut viime aikoina suositummaksi. Suomessa melonta onkin nykyään keskittynyt lähes yksinomaan kajakkiin. Kajakissa melojat istuvat ja käyttävät kaksilapaista melaa. Kanadalaiskanootissa melojat ovat toispolvi-asennossa ja melovat yksilapaisella melalla. Sekä kajakissa että kanadalaiskanooteissa kilpaillaan yksiköissä (K-1, C-1), kaksikoissa (K-2, C-2) ja neliköissä (K-4, C-4).

(http://www.melontajasoutuliitto.fi/lajit/ratamelonta/)