Turvallisuus

MELOJAN KOLME TURVALLISUUSOHJETTA

  1. Tee turvallisuustarkastus kajakille ennen liikkeelle lähtöä. Käytä myös aina meloessasi kellunta-liivejä päälle puettuna, ja muista merkitä melontasi vajakirjaan.
  2. Melo aina rantojen lähettyvillä, ja huomioi oikein muun vesiliikenteen lisäksi omat voimat ja sään vaihtelu. Älä melo yksin!
  3. Kajakin kaatuessa tule ensin itse ulos, käännä kajakki oikeinpäin, laita mela kajakin sisälle, ja ui kajakin takakannen päällä polskutellen lähimpään rantaan, tai kiinnitä huomio ohikulkevaan veneeseen.

Yleistä:

Toivomme että tutustutte näihin ohjeisiin miellyttävän ja turvallisen melontakokemuksen takaamiseksi. Ainakin turvallisuutta ja varustusta käsittelevät tiedot on syytä välittää ennakkoon kaikille melomaan tulijoille.

Turvallisuus:

Melonta on turvallinen laji. Kajakit kaatuvat harvoin, ja silloinkin yleensä vain jos ohjaajan ohjeita ei olla kuunneltu. Ohjaajamme ovat asian osaavia, ja kaikilla melojilla on lisäksi aina päällään kelluntaliivit. Liian huonon kelin sattuessa saatamme joutua perumaan melonnan.

Mikäli jollain osallistujalla on joku melontaan mahdollisesti vaikuttava sairaus, kuten sokeritauti tai epilepsia, tai huono uimataito, tulee siitä ilmoittaa viimeistään melonnanohjaajalle. Kelluntaliivimme on tarkoitettu uimataitoisille henkilöille. Alkoholia ei tule nauttia ennen melomaan lähtöä. Osallistujia ei ole tapaturmavakuutettu Saaristomeren Melojat ry:n puolesta, emmekä myöskään korvaa kadonneita silmälaseja yms.

Mukaan:

Meloessa kastuu aina hiukan, ja tämä on otettava huomioon pukeutumisessa. Ilmasta riippuen sopiva urheiluasu on oikea pukine myös meloessa. Huonon ilman sattuessa sadevaatteet ovat myös tarpeen.

Päähine ja aurinkolasit suojaavat tehokkaasti auringonpistokselta, lisäksi vähänkään pidemmälle reissulle on syytä ottaa mukaan ainakin juotavaa. Kaiken varalle on hyvä ottaa mukaan myös vaihtovaatteet ja pyyhe, sekä narut silmälasien liiveihin sitomista varten.

Pidemmälle retkelle:

Vaativammalle, esimerkiksi yli yön kestävälle retkelle, osallistuminen vaatii jo aikaisempaa melontakokemusta. Osallistujien tulee tällöin hallita perusmelontataitojen lisäksi mm. pelastaminen ja pelastautuminen kajakkiin. Mikäli suunnittelet osallistumista vaativammalle retkelle, keskustele siitä ensin esimerkiksi retken vetäjän tai muun kokeneen melojan kanssa!

Lisätietoa turvallisuudesta:

Suomen Kanoottiliitto ry:

Turvaryhmä
Virkistys- ja retkijaosto

Marjaniemen Melojat ry:

MaMe:n turvallisuusohjeita