Melontatekniikka

Kajakkimelonnan perusteita rannikkomelontaan

Kajakin turvallisuustarkastus ja lähtövalmistelut:Melontaopas

Ennen melomaan lähtemistä tarkista että kajakki on sisä- ja ulkopuolelta ehjä, lastiluukut ovat kiinni, jalkatuet oikein säädetyt, ja mahdolliset kellukkeet paikoillaan. Ota äyskäri tai muu tyhjennysväline mukaasi vajalta, ja pue kelluntaliivit päällesi. Myös aukkopeite sekä varavaatteet on syytä olla mukana aina, ellei melonta tapahdu hyvällä säällä aivan rannan ja lähtöpaikan läheisyydessä. Silmälasit kannattaa sitoa esimerkiksi narulla kelluntaliiveihen, jotta ne pysyvät tallessa vaikka sattuisit kaatumaan.

Oikea ote melasta:

Ota melasta kiinni niin, että peukalo on melavarren alapuolella, ja muut sormet varren yläpuolella. Oikeakätisellä melalla melottaessa oikea käsi on kiinni varressa, ja vasemman käden ote on niin löysä, että mela kiertyy sen sisällä. Jos melan lapa on päästä vino, melaa pidetään niin, että lavan pidempi reuna on ylöspäin. Melan kuperan puolen tulee olla itseesi päin. Jos melan lavassa on tekstiä, näkyy teksti tällöin oikeinpäin.

Oikea oteleveys melasta:

Oteleveys on suurin piirtein oikea, kun melan ollessa pään päällä kyynärtaipeissa on noin 90 asteen kulma. Oteleveys muuttuu kullakin melojalla ajan mittaan omien mieltymysten mukaiseksi. Ote melasta ei saa myöskään olla liian tiukka.

Melontatekniikka:

Mela kiertyy kädessä niin, että se menee veteen aina lavan etupinta edellä. Melan tulee mennä veteen niin pitkältä edestä, ja niin pystysuorassa kuin mahdollista, ilman että keikutat ylävartaloasi eteen-taakse. Veto kulkee lähellä kajakin reunaa, ja yläkäsi liikkuu silmiesi korkeudella. Veto loppuu takana kylkesi kohdalla, kun alakäsi saavuttaa lantion tason. Retkimelojilla veto voi olla myös pidempi. Melan tulee kulkea vedessä koukkaamatta pystysuunnassa. Upoksissa on vain lapa, ei vartta.

Kajakkiin meno:

Jos mukanasi on aukkopeite, niin se kannattaa nostaa vyötärölle, jottei sen päälle istu kajakkiin mentäessä. Jos menet kajakkiin matalalta laiturilta, niin laske kajakki veteen siten, että kajakin kylki on kiinni laiturin reunassa. Mela kannattaa asettaa laiturille siten, että sen saa siitä helposti, kun jo istuu kajakissa. Tämän jälkeen otat kiinni toisella kädellä laiturista ja toisella keskeltä kajakin etu- tai takareunaa. Seuraavaksi astut kajakin pohjalle ja istuudut. Vasta nyt voit irrottaa otteen laiturista!

Aukkopeitteen kiinni laittaminen:

Aloita aukkopeitteen kiinnittäminen aukon takareunasta ja etene kylkiesi kohdalle. Vedä seuraavaksi aukkopeite kiinni aukon nokkaan, ja lopuksi venytä se paikoilleen sivuista. Varmista myös, että irrotuslenkki eli ns. kauhukahva jäi ulkopuolelle.

Kajakin ohjailu:

Peräsimellä varustettujen kajakkien ohjaus käy ohjauskeppiä kääntämällä, tai poljinta painamalla. Kajakeissa, joissa ei ole peräsintä, tapahtuu ohjaaminen melan ja vartalon painonsiirron avulla. Jos tällaisen kajakin halutaan kääntyvän vasemmalle, melotaan oikealla lavalla voimakkaammin, tai vain oikealla lavalla eteenpäin. Kajakki saadaan kääntymään vasemmalle myös siirtämällä painoa kajakin oikealle puolelle, eli kallistamalla kajakkia oikealle. Tätä kallistusmenetelmää ei kannata aivan heti kokeilla, vaan sitä tulee ensin harjoitella rannan lähettyvillä kaatumisvaaran takia. Oikealle käännyttäessä menetellään päinvastoin.

Aallokko:

Jos vastaasi tulee suurta aallokkoa, ja olet vielä epävarma tasapainosi suhteen, voit kääntää keulan aallokkoa kohden, ja meloa aivan normaalisti sitä päin. Voit hyvin ottaa useimmat aallot sivulta, kunhan vain et lopeta melontaa. Mikäli horjahdat, et saa irrottaa otettasi melasta, vaan mela tulee lyödä vaakatasossa veden pintaa vasten. Mikäli mela pääsee sukeltamaan liian syvälle veteen, sen nostaminen repäisemällä takaisin pinnalle horjuttaa sinua uudelleen.

Kajakista poistuminen:

Kajakista poistutaan päinvastaisessa järjestyksessä kuin sinne mentiin. Ensin laitat melan laiturille, ja irrotat aukkopeitteen. Tämän jälkeen otat kiinni laiturista ja keskeltä kajakkia. Kajakin ollessa pieniaukkoinen on helpompi nousta, kun otat kiinni aukon takareunasta. Koukista seuraavaksi polvesi, nouse seisomaan ja istuudu laiturille. Vasta nyt voit irrottaa kädet kajakista ja laiturista! Laituria kohti ei koskaan pidä kurottautua kädellä, sillä tällöin voit kaatua suoraan laituria päin. Parempi tapa on kurottautua laituriin melan avulla.

Kajakin kaatuessa:

Kajakin kaatuessa on tärkeintä pysyä rauhallisena. Ensin tulet itse ulos kajakista ja käännät kajakin heti oikeinpäin. Seuraavaksi laitat melan kajakin sisälle, ja lähdet uimaan kajakin takakannen päällä rantaa kohti, tai kiinnität huomion ohikulkevaan veneeseen. Kajakin päällä oleva henkilö huomataan ja löydetään helpommin kuin erikseen uiva, ja lisäksi näin kehosta haihtuu vähemmän lämpöä. Hypotermian vaara on näin siis pienempi. Kajakin kaatuessa melasta ei saisi päästää irti. Mikäli mela, tai muuta tavaraa lähtee kaatumistilanteessa ajelehtimaan, täytyy tarkoin miettiä, kannattaako lähteä uimaan niitä kiinni vai ei. Joka tilanteessa oma turvallisuus on ensisijalla, ja kalusto tulee vasta sen jälkeen!

Sääolot ja vaatetus:

Melontaa voi harrastaa aivan jäiden lähdöstä niiden tuloon asti, kunhan vain on oikeanlaiset varusteet. Keväisin ja syksyisin oman riskinsä tuo kylmä vesi, kun taas kesällä täytyy suojautua paahtavalta auringolta. Läpi kauden tuuli on se tekijä, joka nostattaa aallokkoa ja hankaloittaa muutenkin melontaa. Aloittelevan melojan tulisikin aina ensin meloa vastatuuleen.

Aloittelijat arvioivat helposti voimansa väärin, ja silloin syntyy vaaratilanteita. Tämän takia onkin tärkeää aina pitää mukana asianmukaiset varusteet, ja meloa ehdottomasti rantojen lähellä! Myös verkkoja ja veneitä tulee varoa, ja uimarannoille ei saa mennä. Sää saattaa vaihdella nopeasti ja siihen tulee myös varautua. Vettä ja pientä naposteltavaa on hyvä olla mukana. Melonta on turvallinen harrastus, kun vain muistaa pitää järjen mukana!