Jussi Wallin ja Esko Tuohimaa meloivat SM-mitaleille maratonilla

MelaMajavat järjesti viime viikonloppuna SM-maratonmelonnat Kokemäenjoella Porissa. SMM:n kilpajoukkueen värejä kantoivat menestyksekkäästi Jussi Wallin ja Esko Tuohimaa. Lauantaina kilpailtiin kajakkiyksiköissä ja sunnuntaina kajakkikaksikoissa.

Esko Tuohimaa meloi M70-sarjan 16 kilometrillä hienon kisan. Hän taisteli koko matkan kolmen kajakin ryhmässä hopeasta. Ainoastaan Ruoveden Kanoottipurjehtijoiden sarjan maailman ehdottomaan kärkeen kuuluva Pentti Sahi karkasi muilta jo alkumetreillä. Raastava matka kääntyi lopulta Eskon kannalta riemukkaaseen hopeaan ajalla 1.34,13. Helsingin Merimelojien Jyri Aulio saalisti pronssia ajalla 1.35,46.

Jussi Wallin kilpaili sekä M45- että yleisessä sarjassa. Hän aloitti vahvasti meloen 8 ensimmäistä kilometriä kärkiporukassa, mutta joutui jokaisella kantopaikalla ottamaan varovasti selkävaivojensa takia. Yleisen sarjan kilpailumatka oli 28 kilometriä, joka piti sisällään 6 kajakinkantopaikkaa. Vielä ensimmäisen kantopaikan jälkeen Wallin sai kärkiporukan kiinni, mutta sen jälkeen kannot olivat yhtä via dolorosaa ja hän menetti asemiaan. Kuitenkin vahvan melontansa ansiosta Wallin kuittasi SM-kultaa M45-sarjan 20 kilometrillä ajalla 1.34,52 voittaen hopeamitalistia 7,5 minuuttia. Hän meloi myös yleisen sarjan 28 kilometrin maaliin sijoittuen neljänneksi vain 51 sekuntia pronssista ajalla 2.14,36.

Sunnuntaina Jussi Wallin hyppäsi samaan kaksikkoon Merimelojien Heikki Ritvoksen kanssa. He kilpailivat sekä M35- että yleisessä sarjassa. Kaksikkokilpailusta muodostui jännittävä taktiikkakisa, jossa nähtiin Suomen maratoneilla harvinainen neljän kaksikon kärkiryhmä. Wallin ja Ritvos voittivat Suomen mestaruuden M35-sarjan 20 kilometrillä ja taistelivat myös yleisen sarjan mestaruudesta lähes kilpailun loppuun asti. Nuoremmat miehet osoittautuivat kiriherkimmiksi ja Wallinin ja Ritvoksen oli tyytyminen SM-pronssiin 10 sekuntia hopeasta ja 41 sekuntia kullasta. Voiton veivät viime vuosina lajia Suomessa hallinneet Merimelojien Alex Barta ja Eero Luoma. Hopeaa vuolivat tulevaisuudenlupaukset Porin Davide Bottieri ja Tampereen Vihurin Mikko Niemenpää.

SM-maraton melottiin loistavissa olosuhteissa toista vuotta peräkkäin MelaMajavien vajan ja Kirjurinluodon välisellä jokiosuudella, joka eittämättä on tällä hetkellä yksi parhaista paikoista Suomessa meloa maratonia. Järjestelyt toimivat Porissa aina ammattimaisesti ja kisajärjestäjien välitön sekä reilu asenne kaikkia kohtaan saa kilpailijat huoltojoukkoineen tuntemaan melkoista lajiylpeyttä ja yhteenkuuluvuutta keskenään. Viikkoa aikaisemmin jopa itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen kävi melomassa tällä legendaarisella reitillä.

Kirjoittaja: Kynäniekka Wallin